Aplicatii CO2

Dioxidul de carbon (CO2) alimentar, intr-o forma extrem de purificata, are proprietati si calitati unice, fiind utilizat pe scara larga in industria bauturilor carbogazoase, la prelucrarea si ambalarea produselor alimentare, in industria de transport frigorific, etc. Petrogas este unul dintre cei mai importanti producatori de CO2 alimentar de cea mai inalta puritate (>99,98% ) din Romania, certificat de standardele nationale si internationale din domeniu. Dioxidul de carbon (CO2) alimentar in stare gazoasa, lichida sau solida (gheata carbonica) are aplicabilitate in urmatoarele domenii din industria alimentara:

INDUSTRIA BAUTURILOR CARBOGAZOASE

Fiecare dintre noi a incercat bauturi acidulate, precum apa minerala, sucuri carbogazoase, cola, pepsi, bere sau vinuri spumante. Senzatia placuta si racoritoare a bauturilor carbogazoase se datoreaza dioxidului de carbon dizolvat in acestea.

Bogatia Romaniei in resurse de ape minerale de masa sau terapeutice, este recunoscuta in toata lumea. Apele minerale naturale din Romania contin diferite minerale si saruri si sunt de multe ori impregnate natural cu dioxid de carbon (CO2), in functie de izvor. Caracterul carbogazos se obtine prin dizolvarea dioxidului de carbon (CO2) intalnit in calea de circulatie subterana a apelor (continutul natural de CO2 este in proportie de 40 – 70% din mineralizarea totala, in functie de izvor) si ulterior, prin impregnarea controlata cu dioxid de carbon (CO2) alimentar pe parcursul imbutelierii. Un proces asemantor are loc si pentru producerea apei carbogazoase de masa (sifon). Dezvoltarea deosebita a industriei de imbuteliere in Romania este in primul rand o consecinta a cererii consumatorilor, care apreciaza gustul placut acidulat al apei. Datorita dioxidului de carbon (CO2) dizolvat, apa isi pastreaza calitatile terapeutice si proprietatile o perioada indelungata de timp.

In procesul de fabricare a berii are loc impregnarea cu dioxid de carbon (CO2). Verificarea impregnarii si a spumei este parte din procesul de testare a calitatii berii. Berea superioara calitativ prezinta perlaj continuu, de durata, constant in timp, cu bule fine si actioneaza asupra papilelor gustative, participand astfel la crearea unei senzaţii placute. Pe masura reducerii calitatii, perlajul continuu isi reduce durata, pana la disparitie si devine grosier.

Pentru toti producatorii de apa minerala, sucuri, bere sau alte tipuri de bautura carbogazoasa, Petrogas ofera urmatoarele avantaje:

  • calitatea produsului – puritatea dioxidului de carbon (CO2) alimentar (>99,98% ) obtinut din sursa naturala
  • cantitate suficienta – datorita capacitatii proprii de productie, poate asigura indiferent de sezon necesarul fiecarui client
  • experienta in livrare – printr-un sistem logistic bine organizat care reduce riscul de intrerupere in lantul de productie al partenerului.

Petrogas asigura calitatea produsului prin:

  • analize specifice in punctele critice de control in unitatea de productie cu sisteme de masura si control de ultima generatie tip Teledyne
  • respectarea cu strictete a lantului tehnologic – garantat prin sistemul de management al calitatii ISO 9001 certificat de TUV Rheinland inca din anul 2008
  • controlul si verificarea tuturor proceselor din cadrul firmei – certificat TUV
  • certificarea pe siguranta alimentului – ISO 22000 – TUV Rheinland (in curs de certificare)
  • documente specifice de certificare pentru toate produsele livrate
  • analize periodice de calitate a produsului la producatori externi
  • informare permanenta despre modificarile legislative din domeniu, astfel incat clientii sa se poata conforma cu cele mai recente reglementari

Astfel, prin profesionalismul sau, Petrogas a avut si are parteneri de incredere printre cei mai mari producatori de bauturi carbogazoase din Romania.

INDUSTRIA ALIMENTARA

Industria produselor alimentare atrage dupa sine o responsabilitate considerabila si este esential ca toate aspectele legate de productie sa fie urmarite foarte riguros. Dioxidul de carbon (CO2) alimentar era un rol important in asigurarea calitatii alimentare pe parcursul intregului lant de productie. Temperatura in timpul prelucrarii sau transportului este asigurata destul de simplu prin folosirea dioxidului de carbon lichid (LIC) sau a ghetii uscate. Dioxidul de carbon (CO2) alimentar asigura un mediu de inghetare bland, versatil si eficace pentru industria alimentara.

Racirea si congelarea criogenica
Dioxidul de carbon (CO2) este folosit frecvent ca agent refrigerent in congelarea criogenica (racire rapida) in industria alimentara, aspect care imbunatateste atat calitatea produselor cat si termenul de valabilitate. Cerintele clientului in aprovizionarea cu CO2 conduc catre solutii diverse cat mai practice.
Congelarea clasica este un bun mijloc de conservare al alimentelor insa se produce prea incet. Acest fapt conduce la formarea de cristale mari de gheata in structura produselor care distrug peretii celulelor si/sau fibrelor musculare. Dupa decongelare se observa la aceste alimente o pierdere de lichid celular si, implicit, apar modificari de consistenta, gust si valoare nutritionala.
Prin sistemul de congelare criogenica, viteza de congelare este foarte ridicata (pana la 5 cm/h in profunzime). Suplimentar, la congelarea criogenica a carnii, nu au loc pierderi in greutate care erau datorate deshidratarii in timpul procesului de congelare clasica. Structura celulei se pastreaza, iar apa din celulele care ingheata formeaza cristale mici. In concluzie, alimentele isi pastreaza gustul, textura si integritatea la decongelare. Investitia intr-un sistem de congelare criogenica este mai scazuta decat cea pentru echipamentul de congelare conventional din cel putin 4 motive:

  • costul consumului de dioxid de carbon (CO2) este direct proportional cu rezultatele productiei
  • datorita perioadelor foarte scurte de congelare au loc treceri rapide ale produselor prin echipamentul de congelare criogenica, cu economii de energie si costul fortei de munca
  • ca regula generala, deshidratarea va fi in cazul congelarii criogenice in cele mai multe cazuri sub 0.3%, fata de 1.5% pana la 4% in cazul congelarii conventionale (cu cat este mai valoroasa materia prima, cu atat este mai important acest sistem)
  • obtinerea unor venituri mai mari prin utilizarea mai buna a produsului si cu o perioada de valabilitate crescuta.

Rapiditatea procesului de racire cu dioxid de carbon (CO2) nu inseamna doar o imbunatatire a raportului cost / eficienta /timp, ci are un efect pozitiv asupra calitatii produsului final prin:

  • diversificare in formele de producere/ambalare
  • siguranta alimentara si igiena
  • efect mare de racire cu inghetare rapida
  • reducerea proceselor de oxidare cu o crestere a perioadei de valabilitate
  • imbunatatirea igienei alimentelor (reducerea inmultirii bacteriene)
  • deshidratarea limitata cu pierdere minima de greutate la decongelare
  • conservarea valorii nutritionale cu mentinerea calitatii superioara a alimentelor
  • mentinerea prospetimii si gustului

Solidificarea sau superracirea fructelor si legumelor, pestelui, prajiturilor, foetajelor sau inghetatei impiedica pierderea formei sau topirea in timpul procesarii si ambalarii. Pentru a obtine rezultate optime de congelare criogenica este important sa fie luata in calcul capacitatea fiecarui produs de a conduce caldura. Specialistii Petrogas vor fi bucurosi sa va ajute sa implementati solutia de inghetare pentru produsele dumneavoastra. Congelarea criogenica este o forma avantajoasa de inghetare a aproape oricarui tip de aliment fiind totodata adecvata si pentru inghetarea de suprafata.

Ambalarea sub atmosfera protectoare
Ambalarea sub atmosfera dioxid de carbon (CO2) poarta si denumirea de MAP – atmosfera modificata de ambalare. Utilizarea acesteia pentru produsele alimentare are ca rezultat imediat prelungirea termenului de valabilitate si consecutiv mentinerea calitatii produselor cand vor fi consumate. Principiul acestui tip de ambalare este de a elimina aerul din pachetul de produse si inlocuirea cu dioxid de carbon (CO2) sau un amestec de gaze. Acest tip de ambalare se poate realiza doar intr-un “sistem inchis” pentru a impiedica repatrunderea aerului. Cea mai mica camera “inchisa” este chiar ambalajul produsului, iar inlocuirea aerului are loc inainte de sigilarea produsului.

Gheata carbonica (CO2 in stare solida)
Gheata carbonica se obtine prin destinderea dioxidului de carbon (CO2) lichid formandu-se zapada de CO2 si prin comprimarea acesteia se formeaza blocurile de gheata uscata. Acestea se pot redimensiona in functie de necesitati in placi si/sau pelete. Gheata carbonica are un grad mare de puritate, nu este toxica si nici inflamabila. Este lipsita de gust si miros si are un efect de racire de doua ori mai mare decat gheata obtinuta din apa. Gheata carbonica (CO2 in stare solida) la temperatura mediului ambiant trece direct in stare gazoasa (sublimeaza) fara a lasa reziduuri sau umiditate. Din cauza acestor proprietati gheata carbonica este un agent de racire extrem de eficient.
Principalele aplicatii sunt:

  • pastrarea si transportul produselor alimentare inghetate
  • pastrarea si transportul produselor proaspete
  • racirea in procesul de macinare a mirodeniilor sau cafelei
  • inghetarea uscata a condimentelor
  • racirea carnii in tocatoarele de mare productivitate
  • racire rapida, pastrare si transport a produselor medicale si de laborator

ASOMAREA (anestezia cu CO2 in procesul de sacrificare al animalelor)

Metoda de asomare a animalelor in atmosfera controlata de dioxid de carbon (CO2) ofera un raport cost /eficienta crescut si un un mod facil de manipulare in concordanta cu reglementarile legislatiei europeane in vigoare. Este o metoda care elimina factorii negativi din metodele traditionale de asomare. Alegerea acestei metode non-agresive de sacrificare este esentiala nu doar pentru a elimina factorii actuali negativi legati de bunastarea animalelor dar mai ales pentru realizarea unor beneficii economice suplimentare. Prin acesta metoda se reduc daunele produse in sistemele de asomare clasice si se obtine o calitate superioara a carnii. Metoda este disponibila pentru asomarea porcilor, ovinelor si pasarilor.

PRODUCTIA DE PLANTE (FLORI si LEGUME) IN SERE

Dioxidul de carbon (CO2) este esential in procesul de fotosinteza. Plantele consuma dioxid de carbon (CO2) in procesele de crestere si elimina oxigen ca produs rezidual. Ventilatia serelor nu este intotdeauna suficienta pentru a mentine concentratia normala de dioxid de carbon (CO2) care poate scadea la sub jumatate din ceea ce este normal in aer. In functie de cultura si varietatile cultivate, aportul suplimentar de dioxid de carbon (CO2) poate conduce la productii mai mari si de calitate mai buna. Printre beneficiile mentionate in urma studiilor efectuate se arata ca aportul de dioxid de carbon (CO2) suplimentar vor conduce la:

  • accelerarea cresterii cu efect de multiplicare a culturilor
  • florile / produsele sunt mai mari si mai abundente
  • este accentuata culoare florilor sau legumelor
  • cresterea profitabilitatii in afacere

TRANSPORTUL ALIMENTELOR

Transportul frigorific de marfuri perisabile este un sector in continua crestere care a suferit schimbari majore din cauza legislatiei actuale cu privire la protectia mediului si conformitatea produselor. Dioxidul de carbon (CO2) sub forma de gaz si/sau gheata carbonica este capabil sa mentina temperatura necesara pe parcursul intregului lant de distributie, de la producator la consumatorul final. In toate aceste etape exista un control excelent al temperaturii. Utilizarea dioxidului de carbon (CO2) ca agent refrigerent, ofera o mare flexibilitate logistica prin faptul ca nu este nevoie de instalatii speciale, care produc poluare, zgomot si necesita investitii suplimentare. Petrogas ofera solutii ce implica utilizarea de dioxid de carbon (CO2) ca agent frigorific. O utilizare larga a dioxidului de carbon (CO2) alimentar, este in industria de catering. Procedeul este utilizat de liniile de catering aerian sau de alte transporturi speciale. Se obtine o temperatura scazuta constanta, pentru o perioada lunga de timp si dupa utilizare nu apar reziduuri sau umiditate.

DIVERTISMENT

In ultima vreme pretentiile in mediile de relaxare sau petrecere a timpului liber sunt din ce in ce mai ridicate si dioxidul de carbon (CO2) alimentar in starea sa solida (gheata carbonica) poate aduce avantaje semnificative. Cocktail-urile cu gheata carbonica creaza o atmosfera deosebita si sunt foarte apreciate prin particularitatile imaginii produselor oferite.

Petrogas, prin cei mai buni si experimentati specialisti din Romania in sfera aplicatiilor dioxidului de carbon (CO2) in domeniile alimentare, poate oferi partenerilor sai solutii complete si adaptate dorintelor acestora, ajutandu-i astfel sa isi atinga potentialul maxim in afaceri.